Winterse kost

Spruitjes met kastanjechampignons

Het is weer herfst. En dat is duidelijk te merken. De temperatuur is behoorlijk gedaald en ook de donkere dagen zijn weer begonnen.

Toch is de herfst ook een heel mooi seizoen. We kunnen weer genieten van een nieuw aanbod van mooie seizoensgroenten. Ieder met hun eigen kleur, smaak en structuur. 

Voor veel mensen zijn spruitjes geen favoriet. En dat snap ik. Als jij je spruitjes zo lang laat koken tot ze legergroen uit de pan komen en als een pakje op je bord liggen, tja ... dan zijn ze wellicht minder smaakvol. Maar óók missen ze dan veel van hun vitamines, ze missen hun bite én ze missen hun prachtige groene kleur. 

Vandaag deel ik een makkelijk recept om spruitjes snel én smaakvol op tafel te kunnen zetten. Dit gerecht kan iedereen maken en het kan (bijna) niet mis gaan. 

Wat heb je nodig?

- 200 tot 300 gram spruitjes per persoon (niet schoongemaakt)

- 100 tot 150 gram kastanjechampignons per persoon

- scheutje olijfolie of plakje roomboter om te bakken

- wok of hapjespan

 

Wat ga je doen?

- maak per persoon ongeveer 200 tot 300 gram spruitjes schoon zodat de beschadigde blaadjes eraf zijn en je mooie en frisgroene 'bolletjes' overhoudt

- kook de spruitjes in een pan met een klein laagje water beetgaar. Het water hoeft niet alle spruitjes te bedekken. Op deze manier heb je een combinatie van koken en stomen. Roer wel af en toe in de pan zodat de spruitjes af en toe wisselen van plek. 

- ondertussen snijd je de kastanjechampignons in kwarten.

- check na 5 minuten of de spruitjes al beetgaar zijn. Dit is afhankelijk van de grootte. Zo niet dan laat nog even koken en controleer iedere minuut. Je controleert of de spruitjes beetgaar zijn door er met een mes met een scherpe punt in te prikken. Als het mes er doorheen gaat is het pirma. 

- laat de spruitjes afkoelen.

- verwarm de olie of boter in een wok of hapjespan en bak de champignons een paar minuten. Daarna voeg je de spruitjes toe en bak je ze een paar minuten mee. 

- uit de pan halen en dan smakelijk eten.

 

Je kunt de champignons ook vervangen door spekreepjes of walnoten. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Boerenkool op Oosterse wijze

 

Iedereen kent deze oerhollandse wintergroente. Meestal eten we boerenkool als stamppot met spekjes en rookworst. Boerenkool kan natuurlijk ook op andere manieren bereid worden. Hieronder een heerlijk recept voor Boerenkool op Oosterse wijze.

  

 Wat heb je nodig voor 4 personen?

  - 400 gram kipfilet in kleine stukjes

  - 1 theelepel sambal

  - 2 theelepels ketjap

  - 1 eetlepel honing

  - 800 gram boerenkool (gewassen en gesneden)

  - 75 gram cashewnoten

  - zout en peper

  - olie om in te bakken

  

Bak de kip in een wok of hapjespan, samen met de sambal, ketjap, honing, zout en peper. Voeg na 5 minuten de boerenkool toe en roerbak nog ongeveer 10 minuten (tot de boerenkool zacht en gaar is). Zet het vuur uit en roer de cashewnoten door het gerecht.

Lekker met aardappelpuree of geroosterde aardappeltjes uit de oven.

 

Smakelijk eten.