Vleesgerechten

Kabouterballen

Dit recept deel ik maar wat graag met jullie. Het is heel lang het lievelingsrecept geweest van mijn zoontje. Wellicht had de naam van het recept daar iets mee te maken. Het is niet alleen leuk en lekker voor kinderen .... iedereen kan er lekker van smullen. 

Prima te combineren met pasta (spaghetti, penne), zilvervliesrijst of een lekker vers gebakken (stok)brood.

 

Wat heb je nodig?

- ongeveer 100 gram gehakt per persoon (ik gebruik rundergehakt, maar een andere soort kan prima)

- 1 uit

- 2 teentjes knoflook

- pepertje (als je van pittig houdt)

- 1 pak passata (gezeefde tomaten)

- 1 blikje tomatenblokjes

- 1 groot blik of 2 kleine blikjes tomatenpuree

- 2 eetlepels gedroogde Italiaanse kruiden

- 2 eetlepels paprikapoeder

- peper en zout

- olijfolie

- 1 ei 

- paneermeel of gekruimelde beschuit 

 

1. Maak de kabouterballen

Meng het gehakt met het ei, de helft van de tomatenpuree, peper, zout, paprikapoeder en Italiaanse kruiden. Als het mengsel te 'nat' is om balletjes te maken doe er dan paneermeel doorheen. Rol kleine balletjes van het gehakt. Ik maak ze meestal zo groot als een 'dikke knikker'. Het maakt niet zoveel uit hoe groot je ze maakt. Hoe kleiner de balletjes hoe leuker het gerecht eruit ziet. Doe een scheut olijfolie in een koekenpan en bak de kabouterballen gaar.

2. Maak de tomatensaus

Snipper de ui en snijd de knoflook en het pepertje klein. Dit fruiten in een grote pan in een beetje olijfolie. Als de ui glazig is voeg je de andere helft van de tomatenpuree toe. Dit bak je even mee. Daarna de passata / gezeefde tomaten en de tomatenblokjes toevoegen en goed doorroeren. Je kunt naar smaak nog Italiaanse kruiden toevoegen. 

3. Meng de balletjes met de saus

Als de balletjes klaar zijn laat je ze uitlekken op een bord met een stukje keukenpapier. Daarna kun je ze door de tomatensaus roeren. Bestrooi de balletjes voor het opdienen nog met verse blaadjes basilicum. 

 

Lekker bij pasta, rijst of een stuk brood en uiteraard een knapperige salade.  

Pittige kip uit de oven

Kipfilet ... een stukje vlees wat heel vaak gebruikt wordt in de keuken. En het mooie van kipfilet is: het is mager en zit boordevol eiwitten én ...... je kunt het op heel veel manieren klaarmaken.

Dit is een super makkelijk maar erg smakelijk en ook 'slank' recept. Door het gebruik van de hüttekase krijg je nog een extra portie eiwitten binnen ook.

Wat heb je nodig voor 2 personen?

- 2 kipfilets

- 100 gram hüttekase

- 1 rode peper (klein gesnipperd)

- 1/2 rode paprika (heel kleine gesnipperd)

- bosje peterselie (kleingesneden)

- paprikapoeder

- zout en peper

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Meng de hüttekase met de peper, de paprika en de peterselie in een kom.

Maak inkepingen in de kipfilet (maar snijd deze niet helemaal doormidden), en bestrooi de kipfilet met zout en peper.

Stop het mengsel van de hüttekase in de inkepingen en strooi paprika over de kipfilets.

Leg de kipfilets in een (met bakpapier beklede) ovenschaal en zet ze ongeveer 30 minuten in de oven. Let op: je hoeft de schaal niet af te dekken.

 

Lekker met gebakken aardappeltjes en een grote salade.

 

Smakelijk eten.