Vegetarisch

Geroosterde wortel & pastinaak

De afgelopen weken postte ik regelmatig een foto op social media waarop een (deel van mijn) gerecht bestond uit geroosterde wortel & pastinaak. Ik heb regelmatig te vraag gekregen hoe ik dit maak. 'Goh, dat ziet er lekker uit! Hoe maak je dat?'  'Dat is vast heel erg ingewikkeld he?'. 

Bij deze kan ik verklappen: dit gerecht is zo easy dat je echt succesvol moet zijn om het te laten mislukken.

Je kunt de groenten eten als 'groenten' maar het is ook een prima koolhydraatbron, en dus ook prima als vervanger voor de aardappel. 

En dan nog een tip: ik vaak maak een dubbele of driedubbele portie. De groenten zijn namelijk ook heerlijk in een salade. Of je warmt ze de dag erna even op. Dan scheelt het je een half uur wachttijd.

 

Wat heb je nodig voor 1 (grote) portie per persoon:

- 200 gram winterpeen

- 200 gram pastinaak

- scheutje olijfolie of olijfoliespray

- peper & zout

 

Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed de bakplaat met bakpapier of pak een grote ovenschaal.

Was de winterpeen en pastinaak. Schillen is niet nodig. Snijd de uiteinden er vanaf. Daarna halveer je de groenten (door de lengte (dus je krijgt een lange snijbaan). Eventueel het dikke uiteinde van de pastinaak nog een keer halveren (in partjes).

Verspreid de groenten op de bakplaat of in de ovenschaal en besprenkel met olijfolie. Je kunt een spray gebruiken of een kwastje om de olijfolie te verdelen. Snufje zout en peper erop en dan 30 minuten in de oven. 

Lekker met een portie (groene) groeten zoals spinazie, boontjes of brocolli en een lekker stukje vlees of vis. 

 

 

Risotto met olijven en zongedroogde tomaten

Dit recept maakte ik vorig weekend en het was me toch lekker!

Uiteraard deel ik het maar wat graag. 

Dus heb je zin om te kokkerellen? Dit is zeker een aanrader!

Je bent er ongeveer een half uur mee bezig.

Wat heb je nodig voor 2 personen?

- 150 - 200 gram risotto rijst

- 750 ml warme groentebouillon (kun je maken van een bouillonblokje en als je heel veel tijd hebt maak je lekker verse bouillon)

- halve ui gesnipperd

- pepertje gesnipperd

- 1 teen knoflook kleingesneden of geperst

- 10 zongedroogde tomaatjes in stukjes gesneden

- 10 grote olijven in ringetjes gesneden

- 200 gram spinazie kleingesneden

- 80 gram geraspte kaas (bij voorkeur een harde kaas zoals peccorino)

- een handje geroosterde pijnboompitten

- olijfolie om in te bakken

 

Wat moet je doen?

Doe een scheut olie in een grote pan (wok, snelkookpan) en fruit de ui, het pepertje en de knoflook op laag vuur. Let op dat de knoflook niet verbandt. Als de uitjes glazig zijn voeg je de risotto rijst toe. Bak de rijst tot de korrels glazig zijn. Daarna steeds een soeplepel bouillon toevoegen. Laat het helemaal opnemen door de rijst voordat je er nieuwe bouillon bij doet en blijf dit herhalen. Na ongeveer 20 - 25 minuten is de rijst gaar. Blijf steeds roeren in de risotto. Als alle bouillon is opgenomen voeg je de tomaatjes, olijven en spinazie toe. Goed roeren tot de spinazie geslonken is. Dan haal je de pan van het vuur en roer je de kaas door de risotto. Besgtrooi het gerecht met geroosterde pijnboompitten.

Lekker te combineren met een mooi stukje vis (bijv. zalm of kabeljauw) of een gegrild stukje kipfilet. 

Uiteraard mag een knapperige salade niet ontbreken.

Ik maakte als bijgerecht nog gegrilde tomaatjes uit de oven.

 

 

Geroosterde aubergines (van de barbecue)

Wat een feest is dit bijgerecht: super simpel en super lekker.

Wat heb je nodig?

- 4 of 5 plakken aubergine (ongeveer 1 cm dik)

- goede olijfolie

- gedroogde Italiaanse kruiden (of een andere kruidenmix naar keuze)

- peper en zout

- geraspte kaas (bij voorkeur een harde kaas, bijv. Parmezaanse kaas)

 

Hoe maak je het klaar?

Wrijf de bovenkant én de onderkant van de plakken aubergine in met olijfolie. Bestrooi de bovenkant met de kruidenmix, peper en zout en als laatste met de geraspte kaas.

Leg de plakken op het rooster van de (hete) barbecue en gril de aubergine ongeveer 5 minuten.

Eventueel bestrooien met verse peterselie.

Even laten afkoelen en dan smakelijk eten.

 

Puntpaprika met bloemkoolcurry en couscous.

Deze week komt er een heerlijk en super simpel vegetarisch gerecht voorbij.



Wat heb je nodig voor 4 personen?...
- olie
- 1 gesnipperde ui
- 2 teentjes knoflook (fijngehakt)
- 1 (kleine) eetlepel sambal
- 500 gram bloemkool in kleine roosjes
- 1 theelepels gemberpoeder djahé (indien gewenst)
- 200 ml kokosmelk
- 250 gr couscous
- 4 rode puntpaprika's
- 2 eetlepels gehakte peterselie
- 100 gram feta (verkruimeld)

Fruit de ui en de knoflook in ongeveer 3 minuten. Sambal 1 minuut meebakken. Voeg bloemkool, gemberpoeder en kokosmelk toe en stoof ongeveer 20 minuten. Af en toe omscheppen. Bereid de couscous volgens aanwijzing op de verpakking. Snijd de paprika's doormidden en verwijder de zaadlijsten. Schep de couscous met 1 eetlepel peterselie door de gestoofde bloemkool. Vul de paprikahelften met dit mengsel (2 helften per persoon) en verdeel de feta en de rest van de peterselie erover.

Smakelijk!

Om meer kleur in het gerecht te brengen kun je een gedeelte van de bloemkool vervangen door sperziebonen.

spaghetti met walnoten, tomaat en olijven.

Soms heb je wel eens van die dagen .... Weinig tijd om te koken, maar je wil toch iets lekkers en gezonds op tafel zetten. Dit recept is daar ideaal voor: super makkelijk én snel klaar.

Wat heb je nodig voor 4 personen?

 

 - 400 gram volkoren spaghetti

 

 - olijfolie / kokosolie

 

 - 25 gram walnoten (gehakt)

 

 - 2 eetlepels pijnboompitten

 

 - 200 gram cherry tomaatjes

 

 - 1 theelepel gedroogde oregano

 

 - 2 eetlepels gehakte peterselie

 

 - 12 pitloze zwarte olijven in plakjes

 

Kook de spaghetti beetgaar. Verhit de olie in een pan en bak de walnoten en pijnboompitten 2-3 minuten. Voeg de cherry tomaatjes en de oregano toe en stoof tot deze zacht zijn. Voeg de peterselie en de zwarte olijven toe en breng op smaak met peper en zout. Schep de spaghetti door de saus, goed roeren en klaar.

 

Heerlijk met een frisse salade.

 

 

 

Smakelijk eten.