Frisse stamppot van raapstelen

Als er iets een échte 'Hollandse' groente is zijn het wel de raapstelen. Raapstelen of 'keeltjes' zijn het groene lof van de meiknollen. Raapstelen hebben wat weg van jonge spinazie, rucolla en andijvie. Na één keer een stamppot te hebben gegeten van raapstelen was ik om. Héérlijk!

  

 

 Wat heb je nodig voor 3 à 4 personen?

  - 800 gram kruimige aardappelen, geschild en in kleine stukken gesneden

  - 1 groente-bouillon blokje

  - 400 gram raapstelen

  - 2 bakjes spekreepjes

  - scheutje melk

  - scheutje olijfolie

  - peper en zout

Kook de aardappelen samen met het boullionblokje helemaal gaar. Bak de spekreepjes in een droge koekepan uit en laat ze uitlekken op keukenpapier. Was de raapstelen en snijd deze in kleine stukjes. 

Als de aardappelen gaar zijn, afgieten (een gedeelte van het kookvocht opvangen), scheutje melk in de pan en op het vuur zetten tot de melk warm is. Maak puree van de aardappelen (en melk) en voeg kookvocht toe indien nodig. Als de puree klaar is de gesneden raapstelen er doorheen roeren en ten slotte de spekreepjes. Breng op smaak met peper (en zout indien nodig).

 

Smakelijk eten!

 

Voor de vegetarische variant: de spekreepjes weglaten. In plaats hiervan walnoten roosteren en toevoegen.

Voor de slanke variant: de spekreepjes weglaten. In plaats hiervan champignons in kleine stukjes snijden, even bakken en toevoegen.