Stamppot

Puree van aardappel en knolselderij

Het winterse weer laat zich weer zien dus het is ook weer tijd voor winterse kost.

Deze puree is verrassend smaakvol en prima te combineren met andere winterse 'lekkernijen'.

Wat heb je nodig voor 4 personen?.

- 400 gram kruimige aardappelen, geschild en in kleine stukjes gesneden

- 400 gram knolselderij, geschild en in kleine stukjes gesneden

- groentebouillon blokje

- scheut olijfolie

- 100 ml melk

 

Doe de stukjes aardappel, knolselderij en het bouillonblokje in een pan met kokend water en kook het tot de stukjes helemaal zacht zijn.

Giet de aardappel en knolselderij af en bewaar het kookvocht. Doe de melk bij de aardappel en knolselderij in de pan tot de melk kookt.

De pan van het vuur halen, een scheut olijfolie toevoegen, en met een stamper stampen tot puree (grof of glad, naar eigen smaak). Steeds een beetje kookvocht toevoegen.

Breng op smaak met zout en peper.

 

Lekker te combineren met biefstuk en spruitjes.

 

 

Frisse stamppot van raapstelen

Als er iets een échte 'Hollandse' groente is zijn het wel de raapstelen. Raapstelen of 'keeltjes' zijn het groene lof van de meiknollen. Raapstelen hebben wat weg van jonge spinazie, rucolla en andijvie. Na één keer een stamppot te hebben gegeten van raapstelen was ik om. Héérlijk!

  

 

 Wat heb je nodig voor 3 à 4 personen?

  - 800 gram kruimige aardappelen, geschild en in kleine stukken gesneden

  - 1 groente-bouillon blokje

  - 400 gram raapstelen

  - 2 bakjes spekreepjes

  - scheutje melk

  - scheutje olijfolie

  - peper en zout

Kook de aardappelen samen met het boullionblokje helemaal gaar. Bak de spekreepjes in een droge koekepan uit en laat ze uitlekken op keukenpapier. Was de raapstelen en snijd deze in kleine stukjes. 

Als de aardappelen gaar zijn, afgieten (een gedeelte van het kookvocht opvangen), scheutje melk in de pan en op het vuur zetten tot de melk warm is. Maak puree van de aardappelen (en melk) en voeg kookvocht toe indien nodig. Als de puree klaar is de gesneden raapstelen er doorheen roeren en ten slotte de spekreepjes. Breng op smaak met peper (en zout indien nodig).

 

Smakelijk eten!

 

Voor de vegetarische variant: de spekreepjes weglaten. In plaats hiervan walnoten roosteren en toevoegen.

Voor de slanke variant: de spekreepjes weglaten. In plaats hiervan champignons in kleine stukjes snijden, even bakken en toevoegen.

 

Spitskool stamppot met tomaat en mozzarella

Deze week kies ik voor een heerlijk winterse stamppot en ik geef hem een 'moderne' twist. Niet moeilijk om te bereiden, wel heerlijk als hij op je bord ligt.

 

Wat heb je nodig voor 4 personen?

 - 700 - 1000 gram (kruimige) aardappelen

- bouillonblokje

 - scheutje melk

 - 1 kleine spitskool

 - 2 stevige tomaten

 - 1 bolletje mozzarella

 - 5 blaadjes basilicum

 

Schil de aardappelen en snijd ze in kleine stukjes. Doe de aardappelstukjes en het bouillonblokje in een pan met kokend water en kook de aardappelstukjes gaar. Was de spitskool en snijd deze in kleine reepjes. Laat de spitskool de laatste 3 minuten meekoken met de aardappelstukjes (tot de blaadjes een beetje zacht zijn). Snijd de mozzarella, basilicum en tomaat in kleine stukjes (zaadlijsten verwijderen). Haal de pan van het vuur, giet het water af (en vang dit op in een beker). Melk in de pan doen (bij de spitskool en aardappelstukjes) en aan de kook brengen.

Maak een stamppot (met mixer of stamper) en gebruik hiervoor het kookvocht wat je hebt bewaard. Als laatste voeg je toe: stukjes tomaat, stukjes mozzarella en basilicumblaadjes (en zout / peper naar smaak).

Even laten staan tot de mozzarella goed is gesmolten en dan: Smakelijk eten!