Soep

Linzensoep met kerrie en zoete aardappel

Wie gaat er deze week aan de slag met deze héérlijke soep?

Wat heb je nodig voor 4 personen?

- 3 uien (gesnipperd)

- 2 teentjes knoflook

- 1 eetlepel kerriepoeder

- 2 kleine zoete aardappels, geschild en in blokjes gesneden

- 2 blokjes groentebouillon

- 3 stengels bleekselderij, geschild en in boogjes gesneden. Het blad apart houden.

- 2 kleine blikjes bruine linzen

- olie om in te bakken

 

Maak 1 liter bouillon van de bouillonblokjes. Verwarm in een andere pan de olie op laag vuur en fruit de ui in 5 minuten lichtbruin. Voeg de kerriepoeder, knoflook en aardappelblokjes toe en bak nog een paar minuten. Dan de bouillon erbij gieten en 5 minuten doorkoken. Bleekselderij en linzen toevoegen en nog een keer 5 minuten doorkoken. Breng eventueel met peper op smaak.

Verdeel de soep over 4 borden, afmaken met de blaadjes van de bleekselderij en smakelijk eten.

Lekker met een stuk volkorenstokbrood.

 

Aspergesoep met ham en ei

Het is weer tijd voor het witte goud, oftewel: asperges. Héérlijk!

Bij deze een traditioneel gerecht, makkelijk klaar te maken en om te smullen zo lekker.

Wat heb je nodig voor 4 personen?

- 500 gram witte asperges (ongeschild) of 400 gram witte asperges geschild en de schillen los meegenomen.

- bouillonblokjes (kip of groente)

- 30 gram roomboter

- 2 eieren

- 50 gram achterham in reepjes

- verse peterselie (fijngehakt)

 

Als je de asperges nog moet schillen begin hier dan mee. Daarna 1,3 liter water aan de kook brengen, bouillonblokjes en aspergeschillen toevoegen en zacht laten koken. Snijd ondertussen de geschilde asperges in stukjes van 2 cm en kook de eieren in 8 minuten gaar. Na 20 minuten alle schillen uit de bouillon verwijderen en de asperges toevoegen aan de soep. Ongeveer 10 minuten zachtjes laten koken. Schil de eieren en prak ze fijn. Schep de soep op borden of in kommen, verdeel het ei en de ham erover. Afmaken met een beetje peterselie en ...

Smakelijk eten!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Venkelsoep

 

Wist je dat venkel een hele veelzijdige groente is? Het groen wordt gebruikt als kruid, de knol als groente en van de zaden wordt olie gemaakt. Breed inzetbaar dus! Vandaag heb ik gekozen voor een snelle en makkelijke soep.

  

 

Wat heb je nodig voor 4 porties?

 - 1 venkelknol

 - 1 ui

 - 1 teen knoflook

 - olijfolie of kokosolie

 - 1 cayennepepertje (gedroogd)

 - 2 groentebouillontabletten

 - 800 cc water

 - zout en peper

Snijd de ui in kleine stukjes en fruit deze aan in een grote pan. Gebruik hiervoor olijfolie of kokosolie. Snijd het cayennepepertje en de knoflook fijn en voeg toe bij de ui. Daarna de venkel in kleine stukjes snijden en ook even mee fruiten. Voeg na een paar minuten het water en de bouillontabletten toe en laat alles ongeveer 15 minuten koken, tot alle stukjes van de venkel zacht zijn. Pan van het vuur halen en met de staafmixer pureren tot de soep helemaal egaal is. Eventueel op smaak brengen met zout en peper.

Eet smakelijk!

 

Pittige pastinaaksoep

Een easy recept voor een super lekkere soep. Heerlijk als lunchgerecht op koude dagen.

 

Wat heb je nodig voor 4 porties?

  - 500 gram pastinaken, gewassen en in kleine blokjes gesneden (schillen is niet nodig)

  - 1 ui gesnipperd

  - 1 teen knoflook geperst of kleingesneden

  - 1 gedroogde cayennepepertje in kleine stukjes (als je van pittig houdt)

  - 2 theelepels kerriepoeder

  - 2 groente - bouillonblokjes (of 0,75 liter bouillon) 

  - 0,75 liter water 

  - scheutje olijfolie

  - zout en peper

Verwarm de olie in een grote pan op middelhoog vuur. Fruit de ui zacht in ongeveer 5 minuten. Voeg de pastinaak, knoflook, cayennepeper en kerriepoeder toe en bak een paar minuten om de smaken los te laten komen.

Kook het water en voeg toe samen met de bouillonblokjes.

 Laat 10 minuten zachtjes doorkoken tot de pastinaak zacht is en makkelijk te breken met een houten spatel.

 Haal van het vuur en mix met een staafmixer. Breng op smaak met peper en zout.

 

Lekker met vers (volkoren) stokbrood.

 

Pompoensoep

 

Pompoensoep

Deze week staat het recept in het teken van pompoenen. Je ziet ze in deze periode van het jaar overal: als lampion voor Halloween, je tuin wordt overwoekerd door krullende stengels van de pompoenplant en ook in de supermarkt zijn ze volop aanwezig. Naast het feit dat ze leuk zijn om naar te kijken zijn ze ook nog eens super gezond en goed toe te passen in lekkere en eenvoudige recepten. Ik geef toe .... het kost een beetje kracht om de pompoen in kleine stukjes te krijgen maar dan heb je ook wat.

 

 

 Bij deze de tip voor een lekkere én makkelijke pompoensoep.

 

 Ingrediënten:

1 pompoen geschild, ontdaan van zaadlijsten en in kleine blokjes (tip: een flespompoen is het best hanteerbaar)

2 uien

 2 tenen knoflook

 1 rode peper

 2 theelepels kerrie

 olie

 600 - 800 ml bouillon (kip of groente)

 

Snijd alles in kleine stukjes en fruit de uit, knoflook, peper en kerrie 2 minuten in de olie in een grote pan. Voeg daarna de pompoen toe en bak nog 2 minuten. Voeg de bouillon toe en breng dit 15 minuten aan de kook.

 Haal de pan van het vuur en pureer de soep met een staafmixer. (Of voeg niet alle bouillon toe, kook de soep 15 minuten, laat afkoelen en blender het geheel. Daarna terug in de pan met de rest van de bouillon en breng nog een keer aan de kook).

 

Lekker met volkoren stokbrood.

 

Eet smakelijk!