Sauzen en dressing

Appelmoes

 

Hoe lekker en hoe makkelijk is het om zelf appelmoes te maken?

Nou ... het is heel makkelijk, en als ik zeg heel makkelijk, dan bedoel ik ook héééél makkelijk.

 

Wat heb je nodig?

- Zoveel appels als je wil - of die in je pan passen

- klein scheutje water

- een grote pan

- staafmixer (als je gladde appelmoes wil)

 

Snijd de appel in vier stukken en verwijder het klokhuis (de schil kun je laten zitten, wil je gladde appelmoes dan moet je de appels ook schillen). Snijd daarna de appels in kleine stukjes.

Doe een bodempje met water in een grote pan. Als het water kookt voeg je de appelstukjes toe. Doe de deksel op de pan en laat de appels zacht worden. Wel goed in de gaten houden, ze mogen niet aanbranden, dus af en toe roeren. Wil je een compote, dan haal je de pan van het vuur als je de stukjes 'zacht' genoeg vindt. Wil je een gladde appelmoes, dan wacht je tot alle appelstukjes zacht zijn en dan maak je er met de staafmixer een puree van.

Je kunt natuurlijk volop variëren:

- maak de moes van half peer en half appel

- voeg de laatste 10 minuten rozijnen toe

- kaneel erbij is ook heel lekker

Tomatensaus van verse tomaten

Natuurlijk weet je dat kant - en - klare tomaten / pasta sauzen de nodige E nummers en andere ingrediënten bevat die je wellicht liever niet eet.

Maar weet je ook hoe eenvoudig je zelf een (basis) tomaten saus maakt?

  

Voor vier personen heb je nodig:

 - 1,5 kg rijpe tomaten

 - 1 gesnipperde ui

 - minimaal 2 teentjes knoflook (geperst of kleingesneden)

 - 1 theelepel gedroogde oregano

 - 2 blikjes tomatenpuree

 - zout en peper

 - olie om in te bakken

Snijd alle tomaten in kleine stukjes. Dit kun je doen terwijl je de ui laat fruiten in de pan. Als de ui glazig is voeg je de tomaten, knoflook, oregano en tomatenpuree  toe. Breng de saus aan de kook en laat ongeveer 15 minuten zachtjes pruttelen zodat de saus kan inkoken. Breng op smaak met zout en peper.

Je kunt er nog meer smaken aan toe voegen, bijv:

 - olijven

 - basilicum

 - mozarella

 Als je teveel saus hebt vries dan een portie in. Dan hoef je de saus de volgende keer alleen maar op te warmen in de pan.

 

Makkelijke dressing voor sla of rauwkost

Om je sla of salade net wat meer smaak te geven kun je kiezen voor en dressing. Hoe meer smaak de dressing bevat, hoe minder je de echte smaken van je salade proeft. Dus kies je voor overheersende ingrediënten kies dan voor een neutralere dressing én een dressing die de smaken van je salade compleet maakt.

 

 

Hieronder twee tips voor makkelijke en lekkere dressings die je voor veel salades kunt gebruiken:

 

Basis - dressing (een beetje zurig)

 - 1 deel azijn (bijv. witte wijn azijn, )

 - 3 delen olie (bijv. olijfolie)

 - mosterd (evt. grove mosterd)

 - peper en zout

 Meng de azijn met de mosterd tot een 'glad' papje. Daarna olijfolie toevoegen en blijven roeren. Op smaak brengen met peper en zout en ... klaar ....

 

Honing - mosterd dressing

 

 - idem als boven

 

 - yoghurt

 

 - honing

Maak de basisdressing en voeg ook nog yoghurt en honing toe. Voeg steeds kleine hoeveelheden toe tot je genoeg dressing hebt en de smaken in balans zijn.