Salades

Salade nicoise

Deze salade is beroemd ... én lekker én gezond.

Wat heb je nodig voor een salade voor 1 persoon?

- 150 gram sperziebonen

- 1 ei

- 100 gram cherry tomaatjes

- 75 gram tonijn uit blik (bij voorkeur op waterbasis) - uitlekgewicht

- 1/4 rode ui

- klein teentje knoflook

- 40 gram olijven (groen of zwart) zonder pit

- olijfolie (extra vierge)

- peper en zout

 

Maak de sperzieboontjes schoon en kook ze beetgaar in ongeveer 8 minuten. Gelijktijdig kook je het ei. Halveer de tomaatjes, laat de tonijn uitlekken en snipper de rode uit (of maak er 'ringetjes' van). Snijd de knoflook fijn (of gebruik een pers). Boontjes en ei in stukjes snijden.

Meng de bonen, tomaat, tonijn, ui, knoflook met een scheut olijfolie en breng op smaak met peper en zout. Verdeel de salade over je bord en garneer met stukjes ei en olijven.

Lekker met vers (volkoren) stokbrood.

 

Smakelijk eten.

 

 

Salade met quinoa, avocado en tuinbonen

Deze salade is verrassend en 'net even anders'. Lekker fris op een warme dag.

 

Wat heb je nodig voor 2 personen?

- 100 gram quinoa (ongekookt)

- 250 gram tuinbonen (vers - niet peulen maar de bonen - of diepvries)

- 1 citroen

- 1 kleine avocado

- 100 gram radijsjes

- basilicumblaadjes

- goede / extra vierge olijfolie

- zout en peper

Kook de quinoa volgens aanwijzingen op de verpakking en laat deze daarna afkoelen. Kook de tuinbonen beetgaar en haal ze uit de vliezen. Avocado, radijs, basilicumblaadjes en citroen in kleine stukje snijden  en door elkaar mengen. Hierbij de quinoa en tuinbonen voegen en alles rustig door elkaar roeren. Maak de salade af met een flinke scheut olijfolie en breng op smaak met peper en zout.

Heerlijk met een stuk vers gebakken (volkoren) stokbrood.

Smakelijk eten.

Maaltijdsalade met makreel

Deze week staat weer in het teken van een salade. En niet zomaar een salade. Nee ... een héérlijke salade met makreel. Makreel is een 'vette' vis en super gezond. Hij zit bomvol met essentiële vetzuren. Eén of tweemaal in de week 'vette' vis eten is echt een aanrader.

En met deze heerlijke salade is dat niet zo moeilijk.

Wat heb je nodig voor 4 personen?

- 750 gram krieltjes (bij voorkeur ongeschild)

- 250 gram gerookte makreel

- 4 eieren

- 1 bosui

- 200 gram sla (kies zelf een lekkere uit, een neutrale sla zoals botersla is prima bij dit gerecht)

- bosje tuinkers

- mosterd

- olijfolie

- zout en peper

- witte azijn

- yoghurt

 

Halveer de krieltjes en kook ze in ongeveer 8 minuten gaar. Kook ook de eieren in 8 minuten hard. Pel ze en maak er kwarten van. Verwijder het vel van de makreelfilet en verdeel de vis in kleine stukjes. Snijd de bosui in schuine ringetjes en maak de sla schoon. Dan aan de slag met de dressing: 1 lepel mosterd, 1 lepel azijn, zout en peper roeren. Dan 3 lepels olijfolie toevoegen en weer roeren. Als laatste 1 lepel yoghurt en de dressing afmaken.

Verdeel de sla over 4 borden. Krieltjes, ei partjes, makreelfilet en bosui over de borden verdelen. Als laatste de dressing erdoor en afmaken met tuinkers.

Smakelijk eten!

 

 

 

 

Salade van zoete aardappel en avocado

Heerlijk zijn ze: de zoete aardappelen cq bataaten. Je kunt er makkelijk mee variëren. Bij deze een heerlijke salade. Dit is een volwaardig lunchgerecht.

  

 

Voor 4 personen heb je nodig:

  1 grote zoete aardappel

  1 bakje cherry tomaatjes

  1 of 2 gele paprika’s

  1 avocado

  ½ zak verse blad spinazie

  ½ blok feta

  handje pompoenpitten of pijnboompitten

  olijfolie

  1 theelepel mosterd

  zout en peper

 

Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de aardappel in kleine blokjes. Je hoeft de aardappel niet te schillen. Kook of stoom de blokjes ongeveer 5 minuten zodat ze een beetje zacht zijn. Snijd dan de paprika in stukjes. Meng de aardappel met de paprika en cherry tomaatjes met wat olijfolie en peper en zout en doe alles in een ovenschaal. Zet ongeveer 20 minuten in de oven.

Maak ondertussen de dressing van 1 deel mosterd en 4 delen olijfolie. Rooster de pompoenpitten of pijnboompitten kort in een koekenpan. Nu kun je de salade gaan maken. Start met een laag verse bladspinazie in een grote schaal.Voeg hierna de gegrilde groentes toe, de avocado in stukjes, de feta in stukjes en de pompoenpitten / pijnboompitten. Garneer met de mosterddressing en eventueel wat extra olijfolie.

Smakelijk eten.

 

Rode bieten salade met appel en walnoot

Zoals jullie wellicht weten: ik ben echt super fan van salades. Heerlijk als lunchgerecht of als onderdeel van de warme maaltijd.

Deze salade kun je zowel lauw / warm als koud nuttigen.

  

 Wat heb je nodig voor 4 personen?

 - 500 gram rode bieten (ongeschild)

 - 12 walnoten

 - 1 grote friszure appel

 - 2 eetlepels balsamico azijn

 - 2 eetlepels olijfolie

 - 1 theelepel honing

 - zout en peper

Was de ongeschilde bieten en doe ze in een pan. Bedek ze met water en laat ze minimaal een half uur koken. Ze zijn gaar als je er gemakkelijk in kunt prikken. Hak de walnoten en rooster ze in een koekenpan. Meng de balsamico azijn met de olijfolie en de honing en breng op smaak met zout en peper. Ontvel de rode bieten en snijd ze in kleine blokjes. Snijd de appel in kleine stukjes. Meng alles goed door elkaar en klaar is je salade.

Om er een complete lunch van te maken kun je er nog rijst aan toevoegen (koud of warm) en kleine stukjes geitenkaas.

 

Smakelijk eten.

quinoa salade met kip, avocado en feta

uinoa is niet alleen super gezond maar ook nog eens erg lekker en goed te gebruiken in diverse gerechten. Bij deze een heerlijke salade, geschikt voor lunch of lichte maaltijd.

 

Wat heb je nodig voor 4 personen?

 ◦ 250 gram quinoa

 ◦ 400 gram kipfilet (in stukjes)

 ◦ 2 handje verse munt

 ◦ 1 avocado

 ◦ 50 gram feta

 ◦ 2 paprika’s (je favoriete kleur)

 ◦ 1 rode peper

 ◦ 120 gram spinazie (of meer als je wilt)

 ◦ 2/3 komkommer

 ◦ Kokosolie of andere olie om in te bakken

 

Kook de quinoa volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar.

 Kruid de kipfilet stukjes evt. met wat paprika poeder en bak ze vervolgens gaar in kokosolie in een wok. Haal van het vuur en laat afkoelen. Snij de spinazie iets kleiner als het grote bladeren zijn en doe in een grote slakom. Snijd de paprikas, rode peper, komkommer en munt in stukjes en voeg bij de spinazie.Schep de gekookte en uitgelekte quinoa ook door de salade, evenals de kipstukjes. Meng goed door elkaar. Snij de avocado en feta ook in kleine blokjes en strooi over de salade.

Eet smakelijk!

 

Witlofsalade met bleekselderij, appel en brie

Iedereen kent ze wel hè? Die lekkere witlofstrokjes die je zo lief aankijken in de winkel. Witlof is een ideale groente om mee te variëren. Bij deze een heerlijk en minder gangbaar recept om deze lekkernij te bereiden.

  

 

Wat heb je nodig voor 4 personen?

  - 3 stronkjes witlof

  - 2 stengels bleekselderij

  - 1 appel (zoetzuur)

  - 150 gram brie

  - 25 gram walnoten

 Voor de dressing

  - 2 eetlepels olijfolie

  - 1 eetlepel azijn (bijv. witte wijn azijn)

  - 1 theelepel mosterd

  - zout en peper

Snijd de witlof in kleine reepjes (kern verwijderen uit de stronkjes). Snijd de bleekselderij en appel in kleine stukjes en meng dit met de witlofreepjes. Maak de dressing en roer deze door de witlofsalade. Snij de brie in kleine stukjes en hak de walnoten. Door de salade roeren en dan lekker eten.

 Lekker als lunchgerecht met een stuk volkoren(stok)brood. Of als salade bij het hoofdgerecht.

 

Smakelijk!