Bakrecepten

Bananenbrood met versiering

Het is niet meer zo 'hip' eigenlijk maar wel nog steeds super lekker. 

Daarnaast kán dit recept bijna niet mislukken, dus ik zou zeggen ... heb je oude bananen die je niet meer lekker vindt om uit de hand te eten? .... neem ze mee naar de keuken en ga op bananenbrood avontuur.

Wat heb je nodig?

- 3 rijpe bananen

- 100 gram volkorenmeel

- 20 gram havermout

- 2 eieren

- 1 flinke scheut olijfolie

- klein scheutje melk

- 2 theelepels bakpoeder

- 2 eetlepels honing

- bakblik (broodvorm)

- bakpapier

 

Wat moet je doen?

Verwarm de oven voor op 160 graden. Bekleed het bakblik met het bakpapier.

Prak twee bananen en snijd de derde banaan in plakjes. Meng de banenprak met het volkorenmeel, de havermout en het bakpoeder. Goed door elkaar roeren. Dit wordt een stevige brei. De plakjes houd je apart.

Voeg dan de eieren toe, nogmaals goed roeren, de olijfolie, de melk en de honing. 

Als je alles goed door elkaar geroerd hebt doe je het mengsel in het bakblik. Als laatste versier je het brood met de bananenplakjes.

Dan kan het de oven in. Na 40 - 50 minuten is het bananenbrood klaar. Even laten afkoelen (anders is het niet stevig genoeg om te snijnden) en dan lekker smullen maar. 

 

 

Pannenkoeken

Wie lust ze nu niet? Lekker gebakken pannenkoeken. 

Zo simpel en zo snel klaar. En ze hoeven niet per definitie ongezond te zijn. 

Onze zondag-lunch bestaat vaak uit pannenkoek. Ik maak ze zelf en kies dan voor gezonde opties.

Voor 6 kleine pannenkoeken heb je nodig:

- 125 gram volkorenmeel (of ander meel naar keuze)

- 275 ml melk

- 2 eieren

- snufje zout

- flinke scheut olijfolie (ongeveer 25 gram) 

Maak een glad beslag van bovengenoemde ingrediënten. Zet een kleine koekenpan op het vuur en zorg ervoor dat deze goed warm is.

Schep dan met een soeplepel een deel van het beslag in de pan. Dit hoeft maar een dun laagje te zijn!

Je hoeft er geen extra olie of boter in te doen.

Rustig wachten en als er belletjes op het beslag komen en het beslag is niet meer nat van boven dan draai je de pannenkoek om en bak je de andere kant ook gaar.

Zet het vuur niet te hoog want dan verbrandt de pannenkoek en wordt de binnenkant niet gaar.

Lekker is het om er appelstukjes in mee te bakken. Schil dan een appel en snijd deze in dunne partjes. Eerst de partjes in de pan leggen en dan het beslag erover heen scheppen. 

Uiteraard kun je ook andere ingrediënten toevoegen (banaan, peer, spek) of de pannenkoek beleggen met stroop, poedersuiker, kipfilet, kaas. Eigenijk kun je er alles op doen wat jee ook op je brood zou leggen. 

Smakelijk pannenkoeken eten. 

Appelmoes - brood

Zin in een lekker en gezond tussendoortje? Dan zit je met dit appelmoes - brood helemaal goed.

En het mooie is, het is ook nog eens heel snel klaar.

 

Wat heb je nodig voor één brood?

- 250 gram (zelfgemaakte) appelmoes (klik hier voor het recept)

- 100 gram havermout

- 50 gram volkoren meel

- 3 eieren

- snufje zout

- 50 gram rozijnen

- 2 theelepels kaneel

- 2 theelepels bakpoeder

- 1 handvol pecannoten (optie)

- cakevorm van 20 cm

- bakpapier

 

Verwarm de oven voor op 180 graden. Klop de eieren luchtig in een grote kom. Daarna havermout, volkoren meel, zout, kaneel en bakpoeder toevoegen en alles door elkaar roeren. Voeg als laatste de appelmoes toe en roer tot je een smeuïg beslag krijgt. Bekleed het cakeblik met bakpapier en doe het beslag in het cakeblik. Zorg ervoor dat het beslag goed verdeeld is. Daarna kun je de cake bestrooien met de pecannoten.

De cake mag (ongeveer) 45 minuten in de oven. Hij is klaar als je er met een satéprikker in prikt en deze komt er 'schoon' uit. Even laten afkoelen en lekker smullen.

Héérlijk met een laagje roomboter.

 

Bananen - Chocolade - Brownies met walnoten

Wow ... dit recept is héérlijk.

Het is een 'verantwoord' recept om een lekkere Brownie te maken zonder dat je er extra suiker voor nodig hebt. De suiker die erin zit komt uit de chocolade. Hierin kun je dus zelf een keuze maken. Verder gebruik ik banaan om het recept lekker zoet en plakkerig te maken.

 

Wat heb je nodig voor 12 stukken brownie?

- 200 gram volkoren meel (fijn)

- 2 grote, rijpe bananen

- 3 eieren

- 65 gram olijfolie + olie om de vorm in te vetten

- 1 theelepel bakpoeder

- 75 gram walnoten

- 75 gram pure chocolade (85%)

- 25 gram cacaopoeder

- grote snuf zout

 

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Prak de bananen tot moes in een grote kom. Doe de olie en de eieren bij de bananen en kluts alles tot het een egale massa is.

Doe het volkorenmeel, de bakpoeder, het zout en de cacaopoeder in een andere kom en meng alles goed door elkaar.

Daarna de walnoten en de chocolade in kleine stukjes hakken en mengen met het meel, bakpoeder, zout en cacaopoeder.

Als laatste giet je het banaan - ei mengsel erbij en roer of kneed alles goed door elkaar. Het is een 'natte' massa.

Vet de bakvorm in met een beetje olijfolie (of gebruik een bakpapiertje) en schep het deeg in de vorm. Een beetje aandrukken zodat het egaal wordt (let op: druk het niet teveel aan!).

De bakvorm in de oven zetten en 30 tot 35 minuten laten garen.

Het lekkerste is natuurlijk als de brownie van binnen nog een beetje plakkerig is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pepernoten (suikervrij)

Het kan je niet zijn ontgaan: het is weer Sinterklaas - tijd. De winkels liggen bomvol met lekkernijen. Het nadeel van de meeste lekkernijen is dat zo bomvol zitten met suiker (of andere kunstmatige zoetstoffen), kleurstoffen, smaakstoffen en andere E nummers.

Maar niet getreurd. Het kan ook op een andere manier. Bij deze een gezond, lekker én makkelijk recept voor pepernoten (kruidnootjes).

 

Wat heb je nodig voor 1 bakje pepernoten?

- 125 gram gedroogde dadels, minimaal 4 uur geweekt in water

- 100 gram gesmolten kokosolie of roomboter

- 1 eigeel (als het deeg kruimelig blijft misschien nog 1 eigeel)

- 180 gram volkorenmeel

- 2 tl bakpoeder

- 2 eetlepels koekkruiden

- snufje zout

 

Verwarm de oven voor op 160 graden. Pureer de dadels met gesmolten kokosolie (in een blender of keukenmachine). Doe het mengsel in een kom en voeg de andere ingrediënten toe. Goed kneden en even in de koelkast leggen zodat het deeg wat 'harder' wordt. Haal het deeg uit de koelkast en maak kleine balletjes die je op de bakplaat legt en een beetje plat drukt. Ongeveer 20 minuten in de oven, laten afkoelen en dan .... smakelijk (gezonde) pepernoten eten.

 

Mini - bananenbroodjes

Dit recept is écht super easy, gezond en ook nog eens leuk om te maken. Heerlijk als gezond tussendoortje, een echte traktatie. En het leuke is, je kunt het zo gek maken als je zelf wil. Het 'basis' brood is al heerlijk. Je kunt het zelf opfleuren met dingetjes die je super lekker vindt.

 

Voor 14 - 16 broodjes heb je nodig:

- 3 rijpe bananen

- 100 gram volkorenmeel (of amandelmeel als je glutenvrij eet)

- 25 gram havermout

- 2 eieren

- 50 gram olijfolie

- 100 gram melk

- 2 theelepels bakpoeder

- snufje zout

 

Verwarm de oven voor op 170 graden. Bakpoeder, havermout, zout en volkorenmeel mengen. De bananen prakken en hier doorheen mengen. Eieren, melk en olie erbij en goed roeren.

Dit is je basis-brood.

Je kunt het  zelf smakelijk maken met bijvoorbeeld: rozijnen, stukjes abrikoos, nootjes, gedroogde bessen, etc. Doe de extra's erbij die je graag wil gebruiken.

Verdeel het beslag over 14 - 16 muffinvormpjes (vormen voor cupcakes) of gebruik een andere leuke cakevorm.

Ongeveer 20 minuten in de oven gaar laten worden (let op: als je een grotere vorm gebruikt moeten de broodjes natuurlijk langer in de oven). 

De broodjes zijn gaar als je er met een satéprikker in prikt en de prikker komt er weer 'schoon' uit.

Even laten afkoelen en dan lekker verantwoord genieten!

 

 

 

Kwarkbrood

Dit super lekkere tussendoortje is gezond én verantwoord en echt easy om te maken. Let me know als jij het voor elkaar krijgt om het te laten mislukken.

  

Wat heb je nodig voor één brood?

Basis

 - 250 gram volkorenmeel

 - 250 gram magere kwark

 - 1 ei

 - 1 theelepel bakpoeder

 - bakpapier

 

Ingrediënten:

 - abrikozen

 - rozijnen

 - kokosrasp

Bekleed het cakeblik met bakpapier. Mix alle droge ingrediënten goed door elkaar (volkorenmeel, bakpoeder en de kokosrasp). Voeg dan het ei en de kwark toe en roer tot een zo glad mogelijk beslag. Let op! Het beslag plakt. Dit hoort zo wink-emoticon Snij de abrikozen in kleine stukjes en voeg samen met de rozijnen toe tot je er een deegbal van kunt kneden. Doe het deeg in het cakeblik (zo glad mogelijk strijken), zet de oven op 220 graden en zet het brood meteen in de oven (je hoeft de oven niet voor te verwarmen). Na ongeveer 30 minuten is je brood klaar. (Even checken met een satéprikker of er niets meer aan plakt als je deze erin steekt).

Ik zou zeggen: smakelijk genieten.

 

Je kunt overigens onbeperkt variëren met de ingrediënten. Denk aan:

 - gedroogde vijgen en dadels

 - rauwe nootjes

 - muesli of havermout

 - kaneel

 

Havermout muffins

Deze week aandacht voor een recept voor een gezond en lekker tussendoortje: havermoutmuffins met banaan.

 

Voor 10 muffins heb je nodig:

 1 banaan

 2 eieren

 125 ml melk

 2 tl bakpoeder

 125 gr havermout

 snufje zout

 scheutje olijfolie

 muffinvorm

 cupcakepapiertjes

 

Verwarm de oven voor op 170 graden Celcius. Mix de havermout met de eieren, melk, bakpoeder, zout en de olijfolie zodat het een massa wordt. Snijd de banaan in kleine stukjes en roer de stukjes banaan door de massa heen. Verdeel het beslag over de muffinvormpjes en bak ze in ongeveer 30 - 35 minuten gaar.

 Smakelijk!

 Natuurlijk kun je nog extra's toevoegen zoals kokos, stukjes gedroogde abrikoos, blauwe bessen, gojibessen .....

 

 Let op! De havermoutmuffins zijn vaster en komen minder hoog omhoog dat de muffins 'uit de winkel'