Blog

Hoeveel groente eet jij eigenlijk?

Wellicht is het een inkoppertje om te zeggen dat ik een écht groentemonster ben. Het wegwerken van de aanbevolen hoeveelheid van 200 gram is echt peanuts voor mij. Vaak eet ik hiervan wel het drievoud. 

Ik hou ervan om groente te eten …... en hopelijk houden de groenten ook van mij ;) Ik word vrolijk van al die mooie kleuren en geuren. Maar het is niet alleen een lust voor het oog en de neus, ook de smaakpapillen worden steeds weer geprikkeld. Want je kunt groenten op heel veel verschillende manieren eten en klaarmaken. Dus als je je legergroene te gaar gekookte sperzieboontjes een beetje beu bent, lees dan even verder ….

Nu wil ik niet tegen je zeggen dat jij óók zoveel groente moet gaan eten …. maar ik heb wel een paar makkelijke tips om toch zeker dagelijks aan de 200 gram te komen.

- zorg ervoor dat je bij iedere hoofdmaaltijd een portie groente eet. En nee … dat is niet ingewikkeld. Beleg je ontbijt boterham met kaas eens met plakjes tomaat of komkommer, neem een schaaltje rauwkost bij de lunch en zorg voor verse groente bij het avondeten. En weet je wat? Je hoeft écht niet het land op om je sla te snijden, vervolgens 4 keer te wassen omdat er nog zand in zit en hem vervolgens 5 minuten te centrifugeren omdat de blaadjes nog nat zijn … nee hoor … meneer Supermarkt helpt je met al deze stappen dus 'tijd' is in deze geen excuus

- zorg voor een bakje kant en klare rauwkost in de koelkast. Op het moment dat jij lekker wil knabbelen en je moet eerst je paprika's zoeken en nog schoonmaken … dan heb je er geen zin meer in. Maak een bakje waar je maar in hoeft te grijpen en tadaaaa …. zeker weten dat je opeens stukken meer groente gaat eten

- zorg ervoor dat je altijd verse groente in huis hebt. Uiteraard hoef je niet de hele groenteafdeling in één keer leeg te kopen. Wellicht is dat zonde omdat je zoveel groente nooit gaat opeten. En daag jezelf uit om geen groente weg te gooien cq eet het dus op voordat het er slap en bruin uitziet

Gezond eten, wat is dat eigenlijk?

Bijna iedereen heeft het er tegenwoordig over: gezond eten. Als voedingsdeskundige juich ik dat natuurlijk alleen maar toe. Maar wat is dat nu eigenlijk, gezond eten? En de daaraan gekoppelde vraag: waarom moeten we eigenlijk gezond eten?

 

Gezond eten is nogal subjectief: wat de één als gezond ervaart zal voor een ander niet binnen deze categorie vallen. Daarom is het haast onmogelijk om een korte samenvatting te maken van ‘gezond’ eten. Ik wil uiteraard wel graag mijn mening en gedachtengang met je delen. Maar als jij er anders over denkt: even goede vrienden. De echte waarheid over voeding bestaat nu eenmaal niet …..

Stel: we denken even terug … niet 5 jaar terug in de tijd maar zo’n jaar of 50 geleden. Toen was ‘gezond’ eten niet zo’n groot item. Het begrip supermarkt bestond nog niet en mensen gingen naar de bakker, de slager en de groenteboer voor hun levensmiddelen. In mijn beleving is dit de kern van het onderwerp ‘gezond eten’. Vergelijk de inhoud van het boodschappenkarretje van iemand die tegenwoordig boodschappen doet eens met de boodschappenmand of tas (niet het karretje want dat bestond toen natuurlijk ook nog niet) van iemand die 50 jaar geleden boodschappen deed. In beide gevallen zien we zuivel, groente, fruit, vlees, vis, eieren, etc. De basisproducten zijn ongeveer gelijk gebleven. Maar er is wel één groot verschil: de producten die men 50 jaar geleden kocht waren puur. Eieren kwamen rechtstreeks van de kip, de groenten kwamen van het land en het vlees kwam vers van de boer of de slager. Vers dus, en niet – bewerkt. Deze verse en niet-bewerkte producten werden thuis omgetoverd tot heerlijke maaltijden vol smaak en met een heleboel voedingswaarde. Functionele voeding dus, voeding die ons lichaam echt nodig heeft.

Tegenwoordig is er heel wat veranderd in ons gedrag. Wie op bovenstaande manier wil eten heeft een grote uitdaging. In de supermarkt is het haast onmogelijk om pure en onbewerkte producten te verkrijgen. Want ja … de consument van tegenwoordig heeft het druk en wil door de regel een snelle en makkelijke maaltijd op tafel zetten. En hier speelt meneer de fabriek erg goed op in. Vrijwel alle producten die we kopen in de supermarkt zijn bewerkt en bevatten toevoegingen die ervoor zorgen dat het product langer houdbaar is, in korte tijd te bereiden is, er mooier uitziet, het ‘beter’ smaakt, noem maar op. Het is natuurlijk fantastisch dat koken tegenwoordig minder tijd kost en dat we veel meer keuze hebben dan 50 jaar geleden. Maar hebben we ons ooit afgevraagd wat ons lichaam ervan vindt, van al die toevoegingen? Waarschijnlijk niet, gezien de explosieve stijging van welvaartsziektes om ons heen. Meneer fabriek denk met name aan zijn omzet en niet aan de gezondheid van de consument. Zodra de cijfers dalen moet de omzet omhoog. En wat doet meneer fabriek dan? Juist: mooie kreten op verpakkingen drukken om de indruk te wekken dan de consument een gezond product koopt, want dat vindt de consument heel belangrijk ….. eigenlijk heel grappig, dat een zak light chips als ‘gezonde’ keuze wordt gestempeld. In mijn beleving is een zak chips weinig functioneel en is het geen voeding die ons lichaam echt nodig heeft, en dan maakt het weinig uit of er light op de zak staat of niet.  

Mij niet gezien hoor, ik trap er niet in. Ik ben meneer de fabriek te slim af en koop vooral producten die de fabriek niet van binnen gezien hebben en als het niet anders kan dan lees ik de etiketten om ervoor te zorgen dat ik zo min mogelijk van al deze toevoegingen binnen krijg.

En wat brengt het mij? Eigenlijk een heleboel: meer energie, weinig last van dipjes gedurende de dag, ontspannen momenten om lekker te kokkerellen en een breed scala aan heerlijke recepten die ik zonder pakjes en zakjes op tafel kan zetten.

 

 

 

 

 

Snap je de stempelcode op het ei?

Uhmmmm zul je denken ... stempelcode op een ei, nog nooit gezien ..... Dat kan. Tijd om er eens op te gaan letten. Ieder ei wat je koopt in de supermarkt heeft een stempelcode. Ga maar eens op onderzoek uit. Ik ben erg benieuwd welke code de eieren bij jou in de koelkast hebben. Ik zal vast iets verklappen: de eieren bij mij in de koelkast hebben code 0. Vind je het interessant? Lees dan gerust verder :) hier volgt een kort stukje info. Alleen maar om je bewust te maken van ...

Op elk ei staat een code die er bijvoorbeeld als volgt uitziet: 0 NE 1234-2. Wat betekent dit?

Het eerste cijfer geeft aan uit welk houderij-systeem het ei komt. Er zijn vier categorieën (van 0 tot 3).

0: Biologische kippenhouderij
In een biologische kippenhouderij mogen maximaal zes kippen per vierkante meter rondlopen. Er moeten een zitstok, een legnest en strooisel aanwezig zijn. De kippen moeten de hele dag over een vrije uitloop naar buiten van vier vierkante meter per kip kunnen beschikken, behalve bij door de veterinaire autoriteiten opgelegde tijdelijke beperkingen.
Per stal mogen maximaal 3000 dieren worden gehouden. Het verwijderen van de snavelpunt is bij deze kippen verboden. Het voedsel van de legkippen moet voor minstens 80 % van biologische oorsprong zijn en er moet voldoende ruwvoeder (zoals gras) zijn. In de biologische kippenhouderij primeert de diervriendelijkheid.

 

1: Kippen met vrije uitloop
In dit systeem mogen maximaal zeven kippen per vierkante meter staloppervlakte aanwezig zijn. Ze hebben een zitstok en een legnest en de stal is voorzien van strooisel. Ook hier hebben de kippen de hele dag een vrije uitloop naar buiten. Deze uitloop moet grotendeels begroeid zijn (bijvoorbeeld met gras) en een oppervlakte van minstens vier vierkante meter per kip beslaan. Het verwijderen van de navelpunt is in dit systeem toegestaan, bijvoorbeeld om te voorkomen dat de kippen elkaar kaal pikken.

2: Scharrelkippen
In dit systeem mogen per vierkante meter maximaal zeven kippen aanwezig zijn. Ze hebben een zitstok, een legnest en strooisel, maar er is geen uitloop naar buiten. Minstens een derde van de staloppervlakte is scharrelruimte. Het verwijderen van de navelpunt is toegestaan.

3: Legbatterij
Het overgrote deel van de eieren wordt geproduceerd in legbatterijen. In dit houderijsysteem zitten meestal vier tot vijf kippen samen in een kooi. De Europese wetgeving bepaalt dat per kip minstens 550 vierkante centimeter beschikbaar moet zijn. Het verwijderen van de navelpunt is toegestaan. Traditionele legbatterijen zijn nu in Europa verboden, maar legbatterijen met verrijkte kooien worden nog volop gebruikt. In Nederland zijn kooieieren zelden als tafelei te koop, maar ze worden wel verwerkt in koekjes, gebak, etc.

Groente en fruit uit het seizoen

Je hoort het vaak en veelvuldig: gebruik groente en fruit uit het seizoen. 

Een super goede tip! Maar waarom eigenlijk?

 

Als het het seizoen is voor bepaalde groenten- en fruitsoorten betekent dit meestal dat ze goedkoop zijn, vol vitaminen zitten, van de volle grond en niet uit de kas komen en in eigen land zijn gekweekt. Of zelfs een combinatie van al deze voordelen. Ze zijn hierdoor vaak verser en minder belastend voor het milieu omdat ze in veel gevallen niet ingevoerd worden uit verre landen.

Ik zou zeggen: doe er je voordeel mee. Niet alleen goed voor je gezondheid maar ook nog eens voor je portemonnee en voor het milieu. Dat zijn dus 3 vliegen in 1 klap.

 

Groenten volop verkrijgbaar in juli

Andijvie, artisjok, groene asperge, witte asperge, aubergine, bloemkool, broccoli, chinese kool, ijsbergsla, courgette, koolrabi, komkommer, kropsla, mais, peultjes, postelein, prei, raapsteel, radijs, rode kool, sla, snijbiet, snijbonen, sperziebonen, spinazie, spitskool, tomaten, tuinbonen, tuinerwten, waterkers, witte kool, wortel.

Fruit volop verkrijgbaar in juli

Aardbeien, abrikozen, bramen, bosbessen, citroen, frambozen, kersen, kruisbessen, meloen, perziken, pruimen, rode bessen, zwarte bessen.

5 tips om fit te blijven op vakantie

Gevoelig onderwerp, of niet? Ik ben altijd wel heel erg benieuwd hoe dit bij anderen werkt. Vaak hoor ik mensen zuchten en puffen tijdens hun trainingen in de eerste week na hun vakantie. Dat is niet zo vreemd als blijkt dat de trainingen er in de vakantie bij zijn ingeschoten .... en niets is zo frustrerend als ... inderdaad .... jezelf tegen komen na op de eerste training na een lange en (te) lui vakantie ....

Als je op vakantie bent ben je niet in je vertrouwde omgeving of sportschool en is het door de regel ook minder makkelijk om je trainingsritme aan te houden. Dit is op zich niet zo'n probleem. Een korte periode met meer rust is zeker voor fanatieke sporters ook wel eens welkom. Maar helemaal NIETS doen .... dat is weer het andere uiterste. De smoes 'ik was op vakantie dus ik heb niet kunnen trainen' werkt bij mij niet. Trainen kun je namelijk altijd :) Deze 5 tips geef ik je om toch lekker fit te blijven in je vakantie zodat je na de vakantie weer lekker aan de gang kunt in je eigen / structurele trainingsritme:

1. Neem een paar makkelijke schoenen mee en maak iedere dag een flinke avondwandeling. Wandelen kan altijd en overal en het leuke van wandelen is: je komt vaak op hele mooie plekjes die je nooit had ontdekt als je je tochtje niet gemaakt had. Natuurlijk kun je er ook een rondje 'hardlopen' van maken in plaats van wandelen.

2. Plan in je vakantie een aantal actieve uitjes: mountainbiken, snorkelen, raften, hiken ... tal van mogelijkheden. Het is daarbij voor je lijf ook nog eens super goed om andere spiergroepen aan te spreken dan de groepen die je áltijd al traint.

3. Blijf grote spiergroepen 3 keer in de week trainen (plan een sessie van ongeveer 15 minuten voor squats, lunges, pushups, burpees en core training). Je hebt hiervoor geen materialen nodig dus dit kun je overal lekker uitvoeren. En natuurlijk stimuleer je je reisgezelschap om lekker mee te doen.

4. Ga voor of na het ontbijt een aantal baantjes trekken. Het zwembad is vroeg in de ochtend door de regel nog niet druk bezet dus ruimte genoeg om een kwartiertje lekker gas te geven.

5. En kun je het écht niet missen .... loop op je vakantielocatie eens een sportschool binnen. Wellicht ben je van harte welkom om hier je trainingen af te werken.

Succes en neem van mij aan .... je eerste training na je vakantie gaat stukken beter dan voorheen.

 

 

 

 

 

 

Een dagje uit en gezond eten .... geen ideale combi ...

Zoals de titel al aangeeft: inderdaad, geen ideale combi. En dan heb ik dan nog netjes uitgedrukt .....

Voor mij is dit altijd een storende factor. Zoals jullie weten heb ik gezond eten altijd hoog in het vaandel. Voor mij is gezond eten heel normaal. It's just a way of life. Ik voel me er lekker bij, heb veel energie en zit goed in m'n vel. Gezond eten is voor mij geen straf. Ik geniet van de gerechten die ik klaarmaak en van de variatie in mijn voeding.

Maar dan .... gaan we een dagje weg .... en dat is op het gebied van voeding echt een waanzinnige ergernis voor mij. Want juist op een dagje weg wil ik gezond eten. Dagjes weg kosten altijd veel energie (en geld, maar dat terzijde) en daarom is het juist op zo'n dag belangrijk om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen. Maar laat dát nu eens een echt uitdaging zijn ....

Door de regel is het vrijwel onmogelijk om tijdens een dagje uit (pretpark, dierentuin, speeltuin ....) een gezond gerecht te scoren. Veel verder dan een wit en meestal klef broodje met nog kleffere kaas en als ik heeeeel veel geluk heb een schijfje komkommer kom ik echt niet .... Maar wat zie ik tot mijn grote verbazing de rest van de omgeving bestellen vanaf een uur of 11 in de ochtend ... ??? Juist ja! Producten waar ik van gruwel .... De kartonnen dozen met tekenfilmfiguurtjes gaan letterlijk als 'warme' broodjes over de toonbank. De buitenkant van de doos ziet er gezellig uit, maar de inhoud ... dat is echt om van te huilen .... gefrituurde hapjes, appelmoes en een drankje wat door de regel bomvol suiker en andere toevoegingen zit .... dus tel de voedingswaarde eens bij elkaar op en ik kom uit op allemaal 'lege' calorieën waar ons lichaam, en zeker het lichaam van onze allerkleinste helemaal niets mee kan ... Verder op de dag volgen dan nog de koekjes, snoepjes, cakes en ijsjes van meneer fabriek met een vergelijkbare voedingswaarde als het spul uit de kartonnen doos .....

Mij niet gezien hoor. Zolang er geen voedzame maaltijden gekocht kunnen worden loop ik rond met mijn rugzak. Gevuld met lekker en gezond eten voor de hele dag. En ja hoor, een ijsje op z'n tijd slaan wij ook niet af. En dat is prima. Want onze basis is lekker, voedzaam en gezond.

 

 

 

 

 

Het verschil tussen sterk en sterk

Hihi .... wat een rare titel voor deze blog. Hoezo verschil tussen sterk en sterk. Nou dát wil ik je graag uitleggen.

In mijn optiek is er namelijk een heel erg groot verschil tussen sterk en sterk. Je hebt namelijk sterkte mensen en je hebt sterke mensen. Jaaaa duhhhhhh ;)

Ok ... nu echt wat ik bedoel. We kennen hem ongetwijfeld allemaal: Popeye. Popeye is super sterk. Hij heeft grote spierballen en kan zwaar tillen. Dit is inderdaad een sterk persoon. Ik bedoel hiermee fysiek heel sterk. Kijk maar eens rond in de sportschool. Met name in het krachthok vinden we een heleboel fysiek sterke mensen. Iedereen weet hoe je dit kunt trainen. Wil je meer spiermassa kweken dan moet je aan de slag met gewichten. Zo makkelijk en zo zwartwit is het natuurlijk niet, maar dat is wel de basis om fysiek te kunnen groeien.

Maar .... er is nog een categorie mensen die heel erg sterk is. Een groot gedeelte van deze groep heeft geen spierballen en kan geen zware gewichten tillen .... Het is een groep mensen die mentaal heel erg sterk is. En dát zie je niet altijd aan de buitenkant. Deze groep mensen moeten we niet onder schatten. Mensen die mentaal sterk zijn zijn door de regel de meest succesvolle mensen. Ze weten wat ze willen en laten zich niet uit het veld slaan. Ze staan sterk in hun schoenen en gaan ergens voor. En dat kan best het kleine, iele meisje van de hoek van de straat zijn. Het heeft niets te maken met spiermassa en spieromvang.

Ik heb door de regel respect voor mensen die mentaal heel sterk zijn. Ze zijn zelfverzekerd en je weet wat je aan ze hebt. Ze zijn niet bang om afgewezen te worden, doen dingen op hun eigen manier en laten de buitenwereld voor wat het is. Ze trekken hun eigen plan en nemen hun eigen stappen. Meestal hebben ze weinig last van de mening van de buitenwereld en zitten ze lekker in hun vel.

Klinkt goed natuurlijk. Misschien denk je: YES dat is echt iets voor mij. Het goede nieuws is: ook jij kunt groeien in je mentale kracht. Maar pas op: easy is het niet hoor. Net zoals het tijd nodig heeft om spiermassa te kweken heeft het ook tijd nodig om mentale kracht te ontwikkelen. Ook nu geldt: stapje voor stapje en met vallen en opstaan ga je een heel eind komen. Als je er maar in gelooft!

 

 

 

 

 

Consequent zijn

Ik kwam onlangs een hele mooie quote tegen en die wil ik dolgraag met jullie delen.

Wat bedoel ik hier nu eigenlijk mee. Vaak hebben we grote dromen en grote plannen. Het maakt niet zoveel uit op welk gebied. Het kan zijn op het gebied van werk, van gezondheid, van voeding, van beweging, van vriendschappen, noem maar op.

Maar zoals we ook allemaal weten .... het realiseren van dromen kan behoorlijk lastig zijn. Soms gaan we super - enthousiast aan de slag met hetgeen we willen. Dit houden we korte tijd vol en daarna verdwijnt de motivatie en maakt plaats voor ... niets .....

Om je dromen daadwerkelijk waar te kunnen maken is bovenstaande strategie niet zo handig ..... Wil jij graag je voedingspatroon verbeteren dan is het echt niet nuttig om één dag gezond te eten en dag twee te denken ... 'gisteren heb ik gezond gegeten dus vandaag laat maar gaan'. Nope .... zo boek je geen resultaat.

Wil je resultaat boeken dan zul je consequent moeten handelen in hetgeen je jezelf voorneemt. Wil je een gezond voedingspatroon? Zorg er dan voor dat je iedere dag gezond eet, dag in dag uit en blijf dit consequent toepassen. En geloof me .... je zal verstelt staan van het resultaat.

 

 

 

 

 

Dromen en doelen ...

Dromen en doelen .... jaaaahaaaaaa ... spijker op z'n kop. Daar zit een heeeeeeeel groot verschil in. Ow ja, zul je denken? JA!

Wat bedoel ik daarmee? Als ik om mee heen kijk zie ik een heleboel mensen. Heel veel mensen die dromen hebben. Bij sommige mensen valt me vooral op dat ze ergens voor staan. Ze maken keuzes, stippelen hun pad uit en weten waar ze naar toe willen. Ze hebben duidelijke doelen en werken eraan om deze doelen te bereiken. Andere mensen hebben vaak dromen .... ze willen vanalles maar het lukt ze niet om deze dromen te realiseren. En dat kan héél frustrerend zijn, neem dat maar van me aan.

Waarom lukt het de één wel en de ander niet om doelen te bereiken? Het antwoord op deze vraag is niet heel moeilijk: concrete doelen zijn te realiseren. Je weet wat je wil en je weet waar je moet doen om dat te bereiken. Hiervoor kun je dus een stappenplan / plan van aanpak maken. Maak zoveel tussenstapjes als nodig. Van A naar Z lukt niet in één keer, daarvoor zul je echt eerst alle andere letters van het alfabet moeten doorlopen. Dat is niet erg, ben je ervan bewust en gun jezelf die tijd. Zijn jouw doelen niet concreet, maar zijn het 'vage dromen' dan is het weg hier naartoe ook vaag en niet duidelijk. Wat wil je en waar ga je naar toe? Heb je dit pad voor jezelf niet duidelijk uitgestippeld dan lukt het niet om de tussendoelen succesvol af te strepen en blijft je einddoel een droom.

Dus .... Denk eens goed na over waar je nu staat en waar je naar toe wil en vooral ook .... hoe ga ik daar komen?

En wil je dat niet ... ook goede vrienden .... dan mag je lekker blijven dromen. En dat kan ook heel erg leuk zijn.

 

Hoeveel suiker 'drinken' we eigenlijk?

Ik schrijf hier heel vaak over .... suiker .... en dat doe ik niet omdat ik er zo'n fan van ben ...

In mijn zoektocht rondom de materie 'suiker' heb ik de afgelopen jaren heel veel geleerd. Waar ik voorheen dacht dat 'vetten' niet gezond waren, denk ik nu vooral dat de hoeveelheid suiker die we dagelijks (ongemerkt) binnenkrijgen een vele grotere boosdoener is. Let op: ik zeg niet dat suiker slecht is. Suiker zit namelijk in verschillende soorten en maten in onze voeding. Ik heb het nu over geraffineerde suiker, de 'witte' suiker van de suikerklontjes zeg maar. Wat wil dat zeggen: geraffineerd? Geraffineerd wil zeggen dat de suiker 'bewerkt' is in de fabriek: ontdaan van vitaminen, mineralen en vezels. Het is dus niet meer 'voedzaam' en zorgt voor een flinke boost in onze bloedsuikerspiegel. Hier reageert ons lichaam dan weer op met het maken van hormonen om de bloedsuikerspiegel te verlagen tot normale waarde. Het gevolg hiervan is dat we in een 'dal' komen en weer naar de suikers gaan grijpen. En je voelt hem aankomen ... het lichaam kan weer aan de slag met de productie van hormonen. We blijven dus in een 'cirkel' zitten.

Fabrikanten stoppen tegenwoordig bijna overal suiker in. Niet alleen in producten die wij als 'zoet' bestempelen maar ook in alledaagse producten als snijvlees, brood, soepen en groente uit blik en pot, zakjes kruidenmix, etc. Hiervoor hebben zij een paar goede redenen (vinden ze zelf). Omdat de consument tegenwoordig aan de zoete smaak gewend is worden deze producten beter verkocht. Daarnaast is een product met toegevoegde suikers langer houdbaar en dat is vooral heel handig ...

Al met al krijgen wij dagelijks dus heel veel suiker binnen zonder dat we het weten.

Wat kun je daar nu aan doen? Dat is eigenlijk heel simpel!

Het begint ermee dat je je er bewust van bent. Daarna kun je gaan handelen:

- Maak je gerechten met verse producten. Vers vlees, verse groenten, etc.

- Kook zonder pakjes, zakjes, etc. en maak soepen en sauzen zelf van verse kruiden en andere ingrediënten.

- Let vooral op de drankjes die je drinkt gedurende de dag. Dát is vaak de grootste boosdoener. Drink veel water, afgewisseld met koffie en thee zonder suiker.

 

 

 

Trainen, trainen, trainen ...

Tja .... de ene training is de andere niet ... dat klopt ...

Ik krijg regelmatig de vraag: Margoo, wat voor training kan ik het beste doen om af te vallen?

Eerlijk gezegd: daar heb ik geen antwoord op. Natuurlijk is bewegen en trainen super goed als je een paar kilootjes wil verliezen, maar ..... alleen trainen. Ho maar. Training en voeding gaan hand in hand .... Maar dat terzijde voor deze blog.

Wat kun je het beste doen?.... laat ik het zo zeggen: álle trainingen werken .....  mits .... jij bereid bent om je aan je schema te houden en ervoor te gaan. Zo niet, dan is er geen enkele training die werkt en die zal gaan werken. Er bestaan geen wonderbaarlijke trainingsvormen waarbij je zonder inspanning resultaat kunt zien. Je ziet pas resultaat als je tijdens het trainen uit je comfortzone stapt. En inderdaad .... dat is in het begin flink wennen. Zweten, afzien, jezelf tegenkomen .... het hoort er allemaal bij. Maar het is wel dé manier om te komen tot resultaten. Als je blijft doen wat je altijd doet dan zul je ook blijven wie je altijd bent. En daar is op zich niets mis mee ... tenzij je graag anders wil.

Ik zou zeggen, doe er je voordeel mee en gá ervoor!

 

 

Stappenplan voor het maken van een salade

Salades zijn héérlijk!

Tenminste ... dat vind ik. Ik eet vaak salades: als lunchgerecht of als (gedeelte van het) hoofdgerecht. Je kunt namelijk onbeperkt variëren met ingrediënten. 

Maar hoe maak je van een salade een volwaardige maaltijd? Ook dat is easy....

1. Begin met blaadjes sla. Je kunt hiervoor iedere sla-soort nemen. Zorg dat je varieert. Ook rauwe spinazie, andijvie, raapstelen, etc. vallen onder deze categorie.

2. Voeg nog meer groente en / of fruit toe. Dit zorgt voor kleur, smaak en bite, vitamines, vezels .. noem maar op. Dus doe eens gek en maak het feestelijk.

3. Nu de eiwitten. Eiwitten zorgen voor een voldaan gevoel. Kies voor mager vlees (kip, kalkoen, ham, etc...), vis (tonijn, garnalen, zalm, etc.), bonen / peulvruchten, kaas of ei.

4. Koolhydraten. Een onmisbare bron van brandstoffen. Kies voor volkoren varianten: volkoren pasta (koud of warm), zilvervliesrijst, aardappel, volkoren brood, etc.

5. Vet. Jahaaa ook vetten. En dan bedoel ik goede vetten. Deze zijn onmisbaar voor de opname van enkele vitamines. Kies bijvoorbeeld olijfolie, zonnebloemolie, avocado, noten, olijven .....

Met dit stappenplan kan iedereen in no time een heerlijke salade op tafel zetten. Ben creatief en geniet!

Ow ja ... enne ... een salade kun je ook prima meenemen naar je werk. Wedden dat je collega's jaloers zijn op je lunch.

Motivatie vs gewoonte

De meeste van ons kennen het wel: goede voornemens ....

Je vind van jezelf dat je moet sporten, gezond eten, een goede vriendin zijn, jezelf uitsloven op je werk .... noem maar op. Zo af en toe zeggen we dat we ervoor gaan, bijvoorbeeld: vanaf nu ga ik drie maal per week sporten. De eerste maand gaat dat prima, maar dan .... excuses liggen op de loer, je agenda puilt uit en je benen willen écht niet meer .... wat ga je doen? Laat je je verleiden door je lekkere plekje op de bank of trek je tóch die hardloopschoenen aan?

Vaak is dit het moment waarop het goede voornemen verdwijnt als sneeuw voor de zon. Jammer ... want je was zo goed begonnen .... en eigenlijk ben je best een beetje jaloers op die mensen die nu wél hun schoenen aantrekken en hun rondje afwerken .... Waar zit het verschil in? Waarschijnlijk ben jij nog niet zover dat je motivatie omgezet is in een gewoonte. Het hardlopen ligt nog te ver buiten je comfortzone en je moet jezelf er echt toe zetten .... Nu is je commitment belangrijk. Waarom vind je van jezelf dat je moet gaan hardlopen, wat is je doelstelling op langere termijn. Met deze gedachte in je achterhoofd kan de bank waarschijnlijk best een uurtje op je wachten ... en geloof me .... hoe vaker je dit doet, hoe sneller het hardlopen 'in je systeem' zit en hoe minder hard de bank in de toekomst naar je zal roepen.

 

De revolutie van onze voeding

Ik vind het mooi omschreven: revolutie van voeding. Revolutie wil zeggen 'snelle en totale verandering' en is de tegenpool van evolutie 'geleidelijke verandering'.

Leuk zul je misschien denken .... maar wat heeft dat met onze voeding te maken? Kijk eens naar onderstaande afbeelding en laat je gedachten er eens over gaan.

Deze afbeelding spreekt voor zich: we zijn in een razend tempo onze manier van eten / voeding aan het veranderen. Waar we in de jaren 70 vooral gebruik maakten van 'verse' producten, en ons eten 'zelf' bereidden, maken we tegenwoordig veelal gebruik van bewerkt voedsel en is het zelfs een uitdaging geworden om 'puur' te kunnen eten.

Wat bedoel ik daar nu precies mee? Tegenwoordig ligt onze voeding voor het 'grijpen'. Kijk om je heen en overal kun je aan eten en drinken komen. Producenten hebben vele 'trucs' om de consument hun producten te verkopen. En iedereen heeft andere motivaties om over te gaan tot de koop van deze producten: producten zijn goedkoop, producten zijn makkelijk te verkrijgen en vaak kunnen we producten die ons 'aankijken' in de vitrine niet weerstaan.

Maar wie denkt er na over wat we eigenlijk écht eten? Welke processen heeft het product doorstaan om te komen van grondstof tot eindversie met een mooie verpakking? En hoe kan het eigenlijk dat voeding zo lang houdbaar is? Juist ja! Het gros van de producten die we kopen zijn dusdanig bewerkt dat we niet weten wat we eigenlijk binnenkrijgen. Laat staan dat we ons afvragen wat de voedingswaarde van het product is (en dan heb ik het niet alleen over de kilocalorieën, want ja .... dáár weten enkele van ons dan weer wel veel van af).

Nu even terug naar de afbeelding. Tel op 1 + 1 = 2 .... Ik zeg: onze voeding was in de jaren 70 zo slecht nog niet ;)