Een dagje weg .... mét of zonder lunchpakket in je rugzak?

Een dagje uit … en nu?

De vakantietijd is aangebroken en dat betekent voor mij genieten van dag tot dag zonder een strakke tijdsplanning of een grote to-do list. Maar dat betekent ook: tijd en ruimte voor dagjes uit. Heerlijk! Lekker samen weg, tijd voor elkaar, leuke dingen doen en vooral genieten. Want daar is het vakantie voor toch?

 

Het aanbod aan activiteiten en dagjes uit is enorm. Dus er is altijd wel iets wat we leuk vinden, waar we zin in hebben én wat bij het weer past (niet geheel onbelangrijk). Kortom: wij gaan heel graag samen op pad.

Maar … we gaan niet zomaar de deur uit … zonder eten en drinken is er geen denken aan om een dagje weg te gaan. Buiten het feit dat het behoorlijk prijzig is om eten en drinken buiten de deur te kopen vind ik het nog veel bezwaarlijker dat het dan ook nog eens onmogelijk is om ergens een gezonde lunch of tussendoortje te scoren. Het valt mij op dat het in het gemiddelde recreatiepark, zwembad, speeltuin of dierentuin een hele uitdaging (lees: onmogelijk) is om een ‘normale’ maaltijd te scoren. Lunch komt meestal rechtstreeks uit de frietpan en tussendoortjes uit de diepvries. Veel verder dan frietjes met een snack, een tosti uit de diepvries, een zakje chips of een grote ijs kom ik meestal niet. En dat vind ik dan weer zo jammer …. Het is echt niet zo dat wij nooit een ijsje eten maar om nu de hele dag te leven op ‘vulling’ in plaats van ‘voeding’ dat is echt niet de bedoeling. Het past niet in mijn beleving van genieten op een gezellig dagje uit.

Structureel ben ik dus bepakt en bezakt onderweg met mn rugzak op mn rug. Ons ‘overlevingspakket’ is echt niet ingewikkeld hoor. Het verschilt van (volkoren)boterhammen met kaas en rauwkost om te knabbelen tot een paar home-made pannenkoeken tot een grote salade voor mezelf. Verder ontbreken de nodige stukken fruit niet en zitten er altijd een paar flesjes water in mijn tas. Voor mijn zoontje meestal nog ‘iets lekkers’ in de vorm van een snoepje en een potje met kauwgum voor mezelf. Bij ons is de ‘regel’: we nemen ons eigen eten mee en in de middag kopen we ergens een ijsje. En weet je wat? Dit werkt prima. Mijn zoontje weet niet beter en ik ben dolgelukkig dat ik mezelf mag ‘voeden’ op het moment dat ik de lange rij mensen zie die aan het wachten is op hun ‘vulling’.

Ik heb een aantal tips voor je die bij ons heel goed werken:

1.       Spreek van te voren af wat je wel en wat je niet koopt onderweg. Zo is het voor iedereen duidelijk dat er bijvoorbeeld alleen in de middag een ijsje gekocht wordt.

2.       Zorg voor een ‘makkelijke’ tas of koelbox om je lunchpakket mee te nemen.

3.       Vries de flesjes water in zodat je de hele dag koud water hebt om te drinken. Niets is zo vies als water uit een flesje wat lauw is geworden.

4.       Neem zelf een kleine ‘verrassing’ mee voor de kinderen. Iets wat ze lekker vinden en ‘normaal’ niet zo snel krijgen. Denk aan stukken watermeloen, een doosje rozijnen, een stukje zelfgebakken bananenbrood, een klein snoepje, etc.

5.       Doe kwetsbare etenswaren in (harde) kleine bakjes. Een geplette peer of banaan onderin de koelbox is niet bepaald uitnodigend om te eten.

6.       En last but not least: geef een duidelijke ‘nee’ als er gevraagd wordt om ‘iets lekker uit het winkeltje’. Herhaal eventueel je afspraak van punt 1 en loop lekker door naar de volgende attractie