Gezond eten vs afvallen

Eerder heb ik al eens een blog geschreven met dit thema. Toch merk ik dat het een topic blijft. Daarom deel ik heel graag mijn gedachtegang hierover met jullie. Je hoeft het niet met me eens te zijn, ieder zijn visie, maar dit is hoe ik het zie.

 

Gezond eten en afvallen zijn twee verschillende dingen die prima samen kunnen gaan. Dit is ook heel erg wenselijk. Maar let op: afvallen werkt NIET als je alleen maar 'gezond gaat eten' en als je 'gezond eet' is het geen garantie dat je daadwerkelijk ook kilo's verliest. Toch adviseer ik iedereen om gezond te eten, zeker op het moment dat je wil afvallen.

Maar wat is het verschil dan? Dat is eigenlijk heel makkelijk en écht geen rocket science.

Je gaat afvallen als je ervoor zorgt dat je onder je energiebehoefte eet. Anders gezegd: je krijgt minder energie binnen dan je verbruikt. Stel: iemand heeft gemiddeld 2400 kCal nodig om op gewicht te blijven en gaat 2000 kCal eten. Dan zal deze persoon gewicht verliezen. Even heel simpel uitgelegd. Want het toepassen is wellicht iets minder makkelijk dan het lijkt.

Gezond eten is een breed begrip en veel mensen hebben een andere visie over gezond eten. Ik bedoel met 'gezond eten' dat je voeding tot je neemt die voedzaam is. Voeding die je lijf nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Voeding waarin zowel (goede) vetten, eiwitten én koolhydraten voorkomen. Verse producten met veel vitamines en mineralen. Onbewerkte producten met voldoende vezels en weinig toevoegingen waar ons lichaam niets mee kan. Dát is voor mij gezond eten. En weet je wat zo mooi is. Het is ook nog eens heel erg lekker. Pure smaken, mooie kleuren ... wat wil je nog meer. Natuurlijk hoort af en toe iets wat minder gezond is daarbij. Bij voorkeur zelfs. Het zou toch 'niet meer gezond zijn' als dat nooit kan of mag?

Als je bovenstaande stukken naast elkaar legt dan zie je het verschil. Je kunt heel erg gezond eten, maar als je meer eet dan je verbruikt ga je niet afvallen (en kom je wellicht zelfs aan). In dat opzicht maakt je lichaam geen onderscheid tussen gezonde en niet-gezonde voeding. Wel handig om te weten is dat niet-gezonde voeding vaak veel Kcal bevat en weinig volume. Van gezonde voeding kun je door de regel meer eten en tóch minder energie binnenkrijgen. Denk aan een blokjes chocolade vs een appel. Daarnaast bevat met name bewerkte voeding veel 'lege' Kcal waar je lichaam niets mee kan. Er zitten geen vitamines, mineralen of vezels in. Dus voor je lichaam is het geen 'voeding'. Behalve voor je maag want die is weer even gevuld. Dus het is best wel logisch dat wanneer je kies voor gezonde voeding de kans groot is dat je minder Kcal tot je neemt en er dus zeker kans is dat je gaat afvallen.

Maar pas op! Mijn focus ligt eerst op een gezond voedingspatroon. Vanuit deze basis zul je merken dat je gewicht zich vanzelf gaat aanpassen. En lukt dat niet?! Dan is dát het moment om er samen goed naar te kijken en andere stappen te ondernemen.