Etiketten lezen

Het blijft me opvallen en ik blijf me erover verbazen. Hoeveel mensen zijn zich niet bewust van wat ze daadwerkelijk kopen in de supermarkt?

Mijn standaard vraag is: heb je de verpakking gelezen? En dan krijg ik eerst hele vreemde gezichten en daarna als antwoord 'Ja natuurlijk heb ik dat!'. Ik denk dat de communicatiefout daar al begint. Ik bedoel namelijk niet het lezen van de voorkant de verpakking. Dat doet inderdaad (bijna) iedereen. En ja dan kan ik ook zien dat er 'minder suiker' in zit. De fabrikant doet er alles aan om het product er aantrekkelijk uit te laten zien en een kreet als 'minder suiker' doet het door de regel erg goed.

Maar weet ik dan wat ik koop? Lijkt me niet .....

Veel interessanter dan de voorkant van de verpakking is de achterkant. En ik weet .. het lijkt vaak abacadabra. Het lijkt erop dat dát nu juist is wat de fabrikant wil. Zo vaag en zo onleesbaar mogelijk vertellen wat er precies in het potje, pakje of zakje zit. En eigenlijk weet je dan al wel dat het wellicht niet zo gezond is ..... Maar ja, gelukkig zit er 'minder suiker' in.

Een paar korte vuistregels voor het lezen van etiketten:

- de ingrediënten worden opgesomd op hoeveelheid. Van het ingrediënt dat als eerste genoemd wordt zit dus het meeste in de verpakking. Als je bijvoorbeeld kijkt op de pot met 'hazelnoot'pasta dan zul je wellicht zien dat het product voor het grootste gedeelte uit suiker bestaan. Van het ingrediënt wat als laatste genoemd wordt zit er het minste in. En alles wat er tussen staat .... dan mag je zelf invullen

- om het 'suikerleed' te verzachten gebruikt de fabrikant vaak andere namen voor suiker. Alles wat op -ose eindigt is een suiker. Daarnaast zitten er vaak chemische zoetstoffen in (zeker in producten waar 'minder suiker' in zit)

- hoe meer ingrediënten je ziet, hoe meer het product bewerkt is en hoe minder er over is gebleven van de oorspronkelijke grondstoffen, dus hoe minder voedzaam het product is

- verder zie je een overzicht van het percentage koolhydraten, eiwitten en vetten per 100 gram en per portie. Ook het totale aantal calorieën wordt vermeld. Dit heet de voedingswaarde

Dit is een hele korte opsomming. Hopelijk een eye opener voor je om de volgende keer in ieder geval een kijkje te nemen op de achterkant van de verpakking.