Gezond eten, wat is dat eigenlijk?

Bijna iedereen heeft het er tegenwoordig over: gezond eten. Als voedingsdeskundige juich ik dat natuurlijk alleen maar toe. Maar wat is dat nu eigenlijk, gezond eten? En de daaraan gekoppelde vraag: waarom moeten we eigenlijk gezond eten?

 

Gezond eten is nogal subjectief: wat de één als gezond ervaart zal voor een ander niet binnen deze categorie vallen. Daarom is het haast onmogelijk om een korte samenvatting te maken van ‘gezond’ eten. Ik wil uiteraard wel graag mijn mening en gedachtengang met je delen. Maar als jij er anders over denkt: even goede vrienden. De echte waarheid over voeding bestaat nu eenmaal niet …..

Stel: we denken even terug … niet 5 jaar terug in de tijd maar zo’n jaar of 50 geleden. Toen was ‘gezond’ eten niet zo’n groot item. Het begrip supermarkt bestond nog niet en mensen gingen naar de bakker, de slager en de groenteboer voor hun levensmiddelen. In mijn beleving is dit de kern van het onderwerp ‘gezond eten’. Vergelijk de inhoud van het boodschappenkarretje van iemand die tegenwoordig boodschappen doet eens met de boodschappenmand of tas (niet het karretje want dat bestond toen natuurlijk ook nog niet) van iemand die 50 jaar geleden boodschappen deed. In beide gevallen zien we zuivel, groente, fruit, vlees, vis, eieren, etc. De basisproducten zijn ongeveer gelijk gebleven. Maar er is wel één groot verschil: de producten die men 50 jaar geleden kocht waren puur. Eieren kwamen rechtstreeks van de kip, de groenten kwamen van het land en het vlees kwam vers van de boer of de slager. Vers dus, en niet – bewerkt. Deze verse en niet-bewerkte producten werden thuis omgetoverd tot heerlijke maaltijden vol smaak en met een heleboel voedingswaarde. Functionele voeding dus, voeding die ons lichaam echt nodig heeft.

Tegenwoordig is er heel wat veranderd in ons gedrag. Wie op bovenstaande manier wil eten heeft een grote uitdaging. In de supermarkt is het haast onmogelijk om pure en onbewerkte producten te verkrijgen. Want ja … de consument van tegenwoordig heeft het druk en wil door de regel een snelle en makkelijke maaltijd op tafel zetten. En hier speelt meneer de fabriek erg goed op in. Vrijwel alle producten die we kopen in de supermarkt zijn bewerkt en bevatten toevoegingen die ervoor zorgen dat het product langer houdbaar is, in korte tijd te bereiden is, er mooier uitziet, het ‘beter’ smaakt, noem maar op. Het is natuurlijk fantastisch dat koken tegenwoordig minder tijd kost en dat we veel meer keuze hebben dan 50 jaar geleden. Maar hebben we ons ooit afgevraagd wat ons lichaam ervan vindt, van al die toevoegingen? Waarschijnlijk niet, gezien de explosieve stijging van welvaartsziektes om ons heen. Meneer fabriek denk met name aan zijn omzet en niet aan de gezondheid van de consument. Zodra de cijfers dalen moet de omzet omhoog. En wat doet meneer fabriek dan? Juist: mooie kreten op verpakkingen drukken om de indruk te wekken dan de consument een gezond product koopt, want dat vindt de consument heel belangrijk ….. eigenlijk heel grappig, dat een zak light chips als ‘gezonde’ keuze wordt gestempeld. In mijn beleving is een zak chips weinig functioneel en is het geen voeding die ons lichaam echt nodig heeft, en dan maakt het weinig uit of er light op de zak staat of niet.  

Mij niet gezien hoor, ik trap er niet in. Ik ben meneer de fabriek te slim af en koop vooral producten die de fabriek niet van binnen gezien hebben en als het niet anders kan dan lees ik de etiketten om ervoor te zorgen dat ik zo min mogelijk van al deze toevoegingen binnen krijg.

En wat brengt het mij? Eigenlijk een heleboel: meer energie, weinig last van dipjes gedurende de dag, ontspannen momenten om lekker te kokkerellen en een breed scala aan heerlijke recepten die ik zonder pakjes en zakjes op tafel kan zetten.