Snap je de stempelcode op het ei?

Uhmmmm zul je denken ... stempelcode op een ei, nog nooit gezien ..... Dat kan. Tijd om er eens op te gaan letten. Ieder ei wat je koopt in de supermarkt heeft een stempelcode. Ga maar eens op onderzoek uit. Ik ben erg benieuwd welke code de eieren bij jou in de koelkast hebben. Ik zal vast iets verklappen: de eieren bij mij in de koelkast hebben code 0. Vind je het interessant? Lees dan gerust verder :) hier volgt een kort stukje info. Alleen maar om je bewust te maken van ...

Op elk ei staat een code die er bijvoorbeeld als volgt uitziet: 0 NE 1234-2. Wat betekent dit?

Het eerste cijfer geeft aan uit welk houderij-systeem het ei komt. Er zijn vier categorieën (van 0 tot 3).

0: Biologische kippenhouderij
In een biologische kippenhouderij mogen maximaal zes kippen per vierkante meter rondlopen. Er moeten een zitstok, een legnest en strooisel aanwezig zijn. De kippen moeten de hele dag over een vrije uitloop naar buiten van vier vierkante meter per kip kunnen beschikken, behalve bij door de veterinaire autoriteiten opgelegde tijdelijke beperkingen.
Per stal mogen maximaal 3000 dieren worden gehouden. Het verwijderen van de snavelpunt is bij deze kippen verboden. Het voedsel van de legkippen moet voor minstens 80 % van biologische oorsprong zijn en er moet voldoende ruwvoeder (zoals gras) zijn. In de biologische kippenhouderij primeert de diervriendelijkheid.

 

1: Kippen met vrije uitloop
In dit systeem mogen maximaal zeven kippen per vierkante meter staloppervlakte aanwezig zijn. Ze hebben een zitstok en een legnest en de stal is voorzien van strooisel. Ook hier hebben de kippen de hele dag een vrije uitloop naar buiten. Deze uitloop moet grotendeels begroeid zijn (bijvoorbeeld met gras) en een oppervlakte van minstens vier vierkante meter per kip beslaan. Het verwijderen van de navelpunt is in dit systeem toegestaan, bijvoorbeeld om te voorkomen dat de kippen elkaar kaal pikken.

2: Scharrelkippen
In dit systeem mogen per vierkante meter maximaal zeven kippen aanwezig zijn. Ze hebben een zitstok, een legnest en strooisel, maar er is geen uitloop naar buiten. Minstens een derde van de staloppervlakte is scharrelruimte. Het verwijderen van de navelpunt is toegestaan.

3: Legbatterij
Het overgrote deel van de eieren wordt geproduceerd in legbatterijen. In dit houderijsysteem zitten meestal vier tot vijf kippen samen in een kooi. De Europese wetgeving bepaalt dat per kip minstens 550 vierkante centimeter beschikbaar moet zijn. Het verwijderen van de navelpunt is toegestaan. Traditionele legbatterijen zijn nu in Europa verboden, maar legbatterijen met verrijkte kooien worden nog volop gebruikt. In Nederland zijn kooieieren zelden als tafelei te koop, maar ze worden wel verwerkt in koekjes, gebak, etc.